Atlas over havets farver, 2023


Atlas over havets farver
og
Bugten og tingene -en genstandsfrise
2023

Udsmykning af Søsporten, Aarhus lystbådehavn

Udsmykningen af Søsporten består af to dele Atlas over havets farver og Bugten og tingene -en genstandsfrise.
Hver for sig kan værkerne betragtes som enkeltstående kunstneriske greb i bygningen. Samlet forholder begge udsmykninger sig til Søsporten og klubbernes historie og det, der er det fælles grundlag for de tre klubber (Aarhus Roklub, Sportsdykkerklubben Kvak og Aarhus Kano- og Kajakklub) som deler Søsporten, nemlig: havet.

Atlas over havets farver
Denne del af udsmykningen består af et “Atlas”, et stort maleri, der er placeret i forhallen. Og farvesætning af 48 vægge, døre og vindueslysninger rundt omkring i Søsporten.
Selv for den, der blot betragter havet fra land, kan det hurtigt konstateres, at havet har et nærmest uendeligt antal farver, at det er i evig forandring. Det er de til stadighed skiftende udtryk og farver i havet, som er udgangspunktet for udsmykningens farvesætning af Søsporten.
Et er, forsøgsvist at identificere og gengive havets mange farver, noget andet er at navngive disse mange forskellige farver, som havet præsenterer.
Her kan litteraturen og malerkunsten komme os til hjælp.
Udsmykningens farver; deres kulører og navne stammer fra kunsthistorien og litteraturens verden. Gennem Claude Monets Impression tager vi med Homers Odysseus over det “Vinmørke hav”. Janus la Cours maleri fra Moesgaard Strand skaber farven, der får sit navn fra Holbergs Peder Paars; det “Saltbrusende hav”. Fra Tove Jansson har vi det “Horisontløse hav” og James Joyces Ulysses forærer os det “Snotgrønne hav” etc.

Bugten og tingene -en genstandsfrise
Frisen er skabt i forlængelse af de eksisterende malede friser, der stammer fra bygningens opførelse i 1935. Her er skabt en række genstandsfriser med ting og sager fra klubbernes mangeårige liv på Aarhusbugten; roernes mange pokaler og medaljer; kajak- og kanoklubbens lærredsovertrukne kajak og pagajer; dykkerklubbens fund fra havets bund, gamle skibsskruer og koøjer, og meget andet.
De oprindelige malede friser, der nu står mere eller mindre fragmenterede tilbage, er udført af maleren M.A. Fisker [Marinus Andersen Fisker] i 1935, samtidigt med Søsportens opførelse.